De Arteon: de nieuwe Gran Turismo van Volkswagen


7 maart 2017

Volkswagen introduceert de Arteon. Deze nieuwe sportieve en veelzijdige Gran Turismo wordt boven de Passat gepositioneerd en legt de nadruk op emotie met het elegante design. “De Arteon combineert designelementen van een klassieke sportwagen met de elegantie en ruimte van een fastback”, aldus designchef Klaus Bisschoff van Volkswagen. “Het model spreekt zowel het hart als het hoofd aan.” De Volkswagen Arteon beleeft zijn wereldpremière op de Internationale Autosalon van Genève die van 9 tot 19 maart wordt gehouden. Vanaf medio 2017 zal de Volkswagen Arteon in Nederland leverbaar zijn.

De nieuwe Volkswagen Arteon

Het lijnenspel van de Arteon is expressief en verrassend door zijn praktische kenmerken, aldus Tobias Sühlmann die verantwoordelijk is voor het exterieurdesign. ”Vorm en functie zijn bij de Arteon samengevoegd. Dankzij de lange wielbasis, de gestrekte daklijn en het vijfdeurs fastback-design met de looks van een coupé met een wijd openende achterklep heeft deze Gran Turismo meer ruimte en praktische gebruiksmogelijkheden dan een klassieke limousine.” De Arteon is het ultieme alternatief voor mensen die vallen voor sportief design, praktische veelzijdigheid en de nieuwste technologieën.”

Kenmerkende designelementen

Een van de meest kenmerkende designelementen van de Volkswagen Arteon is het compleet nieuw ontworpen front. De LED-koplampen en dagrijverlichting vloeien daarbij via de verchroomde lamellen naadloos over in de motorkap en de grille die over de gehele breedte van de auto loopt. Een ander herkenbaar element van de Volkswagen Arteon is de opvallende schouderlijn, net als de sportieve wielkasten waarin lichtmetalen velgen tot 20 inch kunnen worden geplaatst. Bij het bekijken van het profiel van de Arteon valt de dynamiek van het model sterk op. 

Perfecte verhoudingen voor maximale binnenruimte

De Arteon staat op het modulaire MQB-platform van Volkswagen. De motoren zijn daarin dwars ingebouwd, waardoor ruimte er ruimte is bespaart. De Arteon heeft tussen de voor- en achteras een lengte van 2.841 mm. De Arteon heeft als sportieve fastback met een lengte van 4.862 mm een zeer korte overhang. De Arteon is 1.871 mm breed en 1.427 mm hoog. Door de perfecte verhoudingen heeft het model niet alleen dynamische looks, maar ook veel binnenruimte voor vijf inzittenden en hun bagage. Zo hebben de passagiers achterin zeer veel beenruimte en is de 563 liter grote bagageruimte te vergroten tot maar liefst 1.557 liter.

In 24 maanden van studie- naar seriemodel

In maart 2015 presenteerde Volkswagen de Sport Coupé Concept GTE op de Internationale Autosalon van Genève. Volkswagen-designer Klaus Bisschoff noemde het fastbackmodel toen “een nieuwe mijlpaal op het gebied van expressief design; nieuw en verfrissend. Met dit studiemodel presenteert Volkswagen niet alleen het nieuwe design van een toekomstig model, maar lichten we ook een tipje van de sluier op over het design van Volkswagen in de toekomst.” Slechts 24 maanden na het debuut van de Sport Coupé Concept GTE toont Volkswagen nu de definitieve versie aan het publiek: de Arteon. Bisschoff: “Net als de studieversie roept de Arteon het gevoel op dat je ’m wilt hebben. Met dit seriemodel start Volkswagen een nieuw designtijdperk.”

Made in Emden, Duitsland

De Arteon wordt binnen het modelgamma van Volkswagen boven de Passat gepositioneerd. Daarboven staat de nieuwe Phideon die Volkswagen voor de Chinese markt heeft ontwikkeld. De Arteon wordt door Volkswagen geproduceerd in de fabriek in Emden, Duitsland. Deze zomer wordt gestart met de productie van de Arteon. 

Innovatief, economisch en bruikbaar voor elke dag

Met de Arteon herdefinieert Volkswagen het begrip ‘Gran Turismo’. Met zijn avantgardistische design, zijn sportieve uitstraling, zijn flexibele gebruiksmogelijkheden en zijn ruimte is de Arteon de nieuwe benchmark binnen zijn klasse. Het model is leverbaar met efficiënte motoren (van 110 kW/150 pk tot 206 kW/280 pk), voor- en vierwielaandrijving en digitale displays en bedieningselementen. De Arteon is onder meer leverbaar met het Active Info Display, een head-up display en het nieuwe infotainmentsysteem ‘Discover Pro’ met een 9.2 inch glazen scherm waarmee het systeem met handgebaren is te bedienen.

Nieuwe assistentiesystemen kijken vooruit

De nieuwe Arteon is uiteraard ook voorzien van de allernieuwste assistentie- en comfortsystemen. Zo heeft het model de nieuwste generatie ACC, een cruise control waarmee automatisch een vooraf ingestelde afstand tot voorliggers wordt aangehouden. Dit systeem houdt ook rekening met snelheidsbegrenzingen en/of route informatie en past de snelheid automatisch hierop aan. Ook nieuw is de dynamische bochtenverlichting die op basis van het navigatiesysteem de verlichting in de bochten al aanpast voordat de auto de bocht daadwerkelijk wordt ingestuurd. Daarnaast is de Arteon voorzien van een nieuwe feature die de veiligheid verhoogd: in het geval de bestuurder onwel wordt, remt Emergency Assist de Arteon niet alleen af, maar stuurt het de auto automatisch naar de meest rechtse rijstrook als het verkeer dat toelaat.

Drie uitvoeringsvarianten en veel mogelijkheden om te individualiseren

De Arteon wordt leverbaar in drie uitvoeringen. Naast een luxe uitgevoerde basisuitvoering is de nieuwe Gran Turismo ook leverbaar als ‘Elegance’ en ‘R-Line’. Zoals de naam al zegt is de Arteon Elegance voorzien van een extra luxueuze afwerking. De R-Line beschikt over meer sportieve kenmerken. Daarnaast zijn alle uitvoeringen vergaand te individualiseren.

Hightech TSI- en TDI-motoren

Volkswagen brengt de Arteon met een groot aantal viercilinder turbomotoren op de markt. Zowel de TSI-benzinemoren als de TDI-dieselmotoren leveren in de basisversies vergelijkbare vermogens: 110 kW/150 pk. De sterkste TSI levert 206 kW/280 pk; de meest potente diesel 176 kW/240 pk. De basisversie van de benzinemotoren is compleet nieuw. De 110 kW/150 pk sterke 1.5 TSI Evo is mede dankzij de Active Cylinder Management ACT (cilinderuitschakeling) bijzonder efficiënt.

DSG-automaat leverbaar voor alle versies

Alle motoren van de Arteon zijn te koppelen aan een DSG, de automatische versnellingsbak met dubbele koppeling. De sterkste versies van de TSI en TDI zijn standaard voorzien van de DSG transmissie en 4MOTION vierwielaandrijving. Alle andere versies hebben standaard voorwielaandrijving.

Medio 2017 in Nederland

De Arteon beleeft zijn wereldpremière op de Internationale Autosalon van Genève die van 9 tot 19 maart wordt gehouden. Deze nieuwe Gran Turismo van Volkswagen komt medio 2017 naar Nederland. De Nederlandse prijzen en exacte specificaties worden in aanloop naar de introductie bekendgemaakt.