Elektrisch rijden: de 5 speerpunten van SKODA


4 december 2018

Wat zijn SKODA’s plannen voor elektrisch rijden? Er zijn 5 speerpunten bij de ontwikkeling van elektrische modellen. We zetten ze op een rij. Elektrisch rijden, of e-mobiliteit, gaat een steeds grotere rol spelen in de auto-industrie. Geen enkele grote speler wil de boot missen. Volgend jaar steekt SKODA van wal met een strategie die is uitgestippeld aan de hand van vijf thema’s.

Rijplezier eerste prioriteit elektrische SKODA's

De eerste prioriteit is rijplezier. Wie van opschieten houdt, zal in zijn handjes wrijven, want de maximale trekkracht van elektromotoren is al beschikbaar wanneer je wegrijdt. Dit betekent dat de auto vliegensvlug optrekt.

Het tweede speerpunt is een aantrekkelijk ontwerp. Hier bieden elektrische auto’s volop kansen. Vooral binnen in de auto, want met het weglaten van de middentunnel ontstaat een grote, open ruimte. Op die manier kunnen de ontwerpers alle inzittenden veel bewegingsruimte geven.

Heb je de VISION E concept al gezien? Dit studiemodel voor elektrische SKODA’s biedt de hoge zitpositie die typisch is voor SUV-modellen, een ruime cabine en een dynamisch silhouet met een licht aflopende, coupé-achtige daklijn. Omdat een elektrische aandrijflijn minder ruimte inneemt dan een verbrandingsmotor met versnellingsbak, is er plek genoeg voor twee kofferruimtes: de ene aan de achterkant en de andere aan de voorkant.

Connectiviteit en kwaliteit 

Punt drie is belangrijk en wordt steeds vanzelfsprekender: je auto wordt verbonden met internet en beschikt over geavanceerde assistentiesystemen. Bijvoorbeeld een automatische piloot die ervoor zorgt dat de auto zelf kan accelereren, sturen en remmen. Zulke systemen vergroten de rijveiligheid én helpen de bestuurder. De passagiers hebben een eigen display waarmee ze hun telefoon kunnen bedienen, terwijl die draadloos wordt opgeladen middels inductie.

ŠKODA wil klanten waar voor hun geld bieden – prioriteit nummer 4. De modellen van ŠKODA staan bekend om hun riante ruimte en talloze Simply Clever-oplossingen. Dat gaat ook op de voor de elektrische auto’s.

Praktische actieradius

Tot slot het vijfde speerpunt: een praktische actieradius. Niemand wordt vrolijk van een elektrische auto met een klein bereik die je vaak moet opladen. Daarom werkt SKODA aan modellen met een forse accu die de auto een lange adem geven.

De toekomst van e-mobiliteit draait voor SKODA om meer dan alleen de productie van elektrische auto’s. Naar schatting is 25 procent van alle auto’s die in 2025 in Europa verkocht worden elektrisch. SKODA gaat in de komende vijf jaar 2 miljard euro investeren in de ontwikkeling van elektrische auto’s en nieuwe mobiele diensten. Het merk zet zich ook in voor het bouwen van een laadinfrastructuur. De snellader die in september in gebruik werd genomen bij Mladá Boleslav, is daar een voorbeeld van.

2019 en 2020

Op welke elektrische SKODA’s kun je je verheugen? In 2019 wordt de eerste geëlektrificeerde stadsauto leverbaar: een CITIGO met een actieradius van 300 kilometer. Volgend jaar komt ook de plug-in hybride SKODA SUPERB PHEV op de markt. Voor 2020 staat een elektrische auto gebouwd op het MEB-platform en met een actieradius van 500 kilometer op stapel.