SEAT el-Born

De nieuwe SEAT el-Born

De SEAT el-Born is vernoemd naar een van de meest iconische wijken van Barcelona - de wijk heeft als inspiratie gediend voor ontwerpers en ingenieurs die een sportieve auto hebben ontwikkeld met een emotioneel ontwerp en zeer geavanceerde elektrische technologie. Het voertuig is ontworpen en ontwikkeld in Barcelona en wordt straks gebouwd in Zwickau, Duitsland. SEAT wordt daarmee het tweede merk dat een volledig elektrische auto op basis van het MEB-platform lanceert. De auto komt in 2020 op de markt: met een WLTP-actieradius van maximaal 420 kilometer en een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 7,5 seconden. De SEAT el-Born is 150 kW/204 pk sterk. Wanneer de SEAT el-Born via een 100 kW DC-supercharger wordt opgeladen, is de auto binnen 47 minuten tot 80 procent vol.

Aerodynamica speelt een belangrijke rol bij het vergroten van de actieradius van de SEAT el-Born. Zo heeft hij geen traditionele grille, maar zijn er wel instroomopeningen lager in de neus om de batterijen te koelen. Omdat de elektrische aandrijflijn zo compact is, konden de wielen op de uiterste hoeken van de carrosserie worden gezet, wat de SEAT sportief ogende proporties geeft. De a-stijlen van de el-Born staan verder naar voren dan bij andere auto’s. Daarbij is op de flanken een zogenoemd luchtgordijn in het design geïntegreerd en prijkt aan de achterzijde een dubbele dakspoiler. De turbinevormige 20-inch wielen zijn zodanig ontworpen dat ze een positieve luchtstroom creëren en tegelijkertijd de remmen koelen.

Doordat de elektrische aandrijflijn weinig ruimte inneemt, kon SEAT de interieurruimte maximaliseren. In de cabine komen alle lijnen samen aan de bestuurderskant, wat benadrukt dat de focus van de el-Born op het rijden ligt. Uiteraard is het model uitgerust met een digitale cockpit en een infotainment systeem met een 10-inch scherm in het midden van het dashboard.

Tot slot ondersteunt de SEAT el-Born zijn bestuurder met een hoge mate van connectiviteit en enkele semi-zelfrijdende systemen. Hij is niveau 2-autonoom, wat betekent dat hij in een aantal situaties zelf kan sturen, accelereren en afremmen. Ook profiteert de SEAT el-Born van onder meer Intelligent Park Assist.

Next level Technologie

SEAT el-Born is uitgerust met de nieuwste nieuwe technologie en zal worden uitgerust met een ondersteuningssysteem voor de bestuurder, waardoor het autonoom wordt op niveau twee. Bovendien is de auto uitgerust met een intelligente parkeerassistent, een warmtepomp voor meer comfort en om de behoefte van de elektrische auto om elektrische en motorverwarming te gebruiken, slim en comfortabel te verminderen.

Perfecte temperatuur regeling

Een geavanceerd hittemanagementsysteem maximaliseert de actieradius van de SEAT el-Born, zelfs bij extreme buitentemperaturen. De warmtepomp van het voertuig zorgt ervoor dat er zo min mogelijk elektriciteit voor koeling of verwarming wordt gebruikt, wat zo’n 60 kilometer aan bereik scheelt. Erg nuttig in extreem koude of warme landen.


Afbeeldingen