Pon Dealer & Muntstad
gaan samen verder

Meer info
Nieuwe Volkswagen Passat Variant -1

6 september 2023

Wereldpremière nieuwe Volkswagen Passat Variant

Succesvolle business-class van Volkswagen 

De nieuwe Volkswagen Passat Variant

Precies 50 jaar geleden werd de zeer succesvolle Volkswagen Passat gelanceerd. Met meer dan 30 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd staat hij op de tweede plaats in de lijst van bestverkochte Volkswagens, net achter de Golf en voor de Kever. De nieuwe Passat wordt onthuld tijdens de IAA Mobility in München van 5 tot 9 september 2023 en is verkrijgbaar als een veelzijdige Variant vanaf het eerste kwartaal van 2024. Het assortiment motoren omvat drie nieuwe plug-in hybride en mild-hybride aandrijvingen. De Passat Variant biedt optioneel een nieuwe generatie adaptieve chassiscontrole (Dynamic Chassis Control Pro) en slimme ergoActive-stoelen met massagefunctie voor nog meer comfort. Daarnaast introduceert hij een nieuw infotainmentsysteem (MIB4).

Exterieur: niet veel groter, wel veel grootser

De negende generatie Passat heeft een traditioneel ontwerp geüpdatet naar de moderne tijd met een dynamischer uitstraling en enkele belangrijke afmetingswijzigingen. De wielbasis is gegroeid naar 2.841 mm, wat de interieurruimte ten goede komt en de proporties van de Passat verbetert. De totale lengte is met 150 mm toegenomen tot 4.917 mm, terwijl de breedte met 20 mm is toegenomen tot 1.852 mm. De hoogte blijft hetzelfde op 1.506 mm. Aan de voorkant is de negende generatie Passat te herkennen aan scherpe LED-koplampen en smalle LED-dagrijverlichting erboven, met de optionele HD LED Matrix-koplampen (IQ.LIGHT) die deze elementen verbinden via een horizontale LED-strip in de grille, wat de Passat een brede en elegante uitstraling geeft.

HD LED Matrix-koplampen (IQ.LIGHT)

De HD LED Matrix-koplampen (IQ.LIGHT) van de Passat bieden een krachtig grootlicht met een veel groter lichtbereik dan voorheen, dankzij 38.400 micro-LED's. De bestuurder kan verschillende lichtfuncties activeren, waaronder het "Lane Light" dat een helder lichttapijt op de rijstrook projecteert voor comfortabel nachtelijk rijden. Deze koplampen bieden ook oriëntatielicht bij wegwerkzaamheden en smalle wegen en hebben verblindingsvrij permanent grootlicht dat afhankelijk van de snelheid en het omgevingslicht kan worden ingeschakeld, waardoor tegenliggers en voorgangers nauwkeuriger worden verlicht dan voorheen dankzij de 38.400 afzonderlijk regelbare LED's.

3D-lichtsignatuur

Het silhouet van de nieuwe Passat is ook herzien. De scherpe lijn die onder de lange zijruiten loopt zorgt samen met de langere wielbasis voor een dynamisch en elegant geheel. De forse D-stijlen onderstrepen de sportieve looks. Tenslotte is ook de achterzijde van de nieuwe Passat volledig opnieuw ontworpen. De doorlopende LED-achterlichtunits benadrukken de breedte van de carrosserie, waarbij de 3D-lichtsignatuur voor een transparante en technische uitstraling zorgt. Dankzij het nieuwe ontwerp is de Passat Variant zeer gestroomlijnd. Met een Cw-waarde van 0,25 heeft hij de beste luchtweerstandscoëfficiënt ooit voor een Passat Variant.

Interieur: gebruiksvriendelijker en comfortabeler dan ooit

Het interieur van de nieuwe Passat is nu gebruiksvriendelijker en comfortabeler dan ooit. Volkswagen heeft aandachtig geluisterd naar klantfeedback om een kwalitatief interieur te creëren dat past bij de merkwaarden. Het gehele dashboard is herontworpen en bevat het vierde generatie MIB-infotainmentsysteem (MIB4) met een aanpasbare digitale cockpit achter het stuur en een centraal scherm dat naar de bestuurder is gericht voor gemakkelijke toegang. Standaard heeft de Passat een 12,9-inch centraal display, met een optionele 15-inch display beschikbaar afhankelijk van de uitrusting. Een nieuwe IDA-spraakbedieningsfunctie maakt systeeminstellingen eenvoudig aanpasbaar met natuurlijke spraakcommando's. Alle displays zijn voorzien van een speciale coating om reflecties en verblinding te minimaliseren.

Het nieuwe head-up display projecteert belangrijke informatie op de voorruit. Het dashboard heeft een hoogwaardig en overzichtelijk ontwerp en biedt meer opbergruimte dankzij een stuurkolomschakelaar voor het schakelen en activeren van de parkeerrem. Een multifunctionele combischakelaar wordt gebruikt voor richtingaanwijzers en ruitenwisserfuncties, vergelijkbaar met de nieuwe ID.7.

Slimme ergoActive voorstoelen

Optioneel biedt de Passat Variant ergoActive-voorstoelen met elektrische verstelling (tot 14-voudig, afhankelijk van model en uitrusting), massage- en airconditioningfuncties. Deze stoelen hebben lendenverstelling en een pneumatische 3-zone massagefunctie, inclusief drukpuntmassage met tien kamers in de rugleuningen. Ze zijn bekleed met hoogwaardig leer en hebben stoelverwarming en ventilatie. De temperatuur- en vochtsensoren regelen automatisch het klimaat.

Het interieur van de nieuwe Passat Variant biedt meer ruimte dankzij een langere wielbasis, met maximaal 50 mm extra beenruimte (947 mm). De bagageruimte is gegroeid tot 690 liter (met de achterbank omhoog) en 1.920 liter wanneer de achterbank wordt neergeklapt. Nieuwe materialen, stoelen en geluidsisolatie tillen kwaliteit en comfort naar een hoger niveau. Het optionele akoestische pakket zorgt voor lage geluidsniveaus vergelijkbaar met premiumklassen, met dubbel glas en een akoestische folie voor de zijruiten, naast de standaard akoestische voorruit.

Nieuwe aandrijflijnen en een hightech platform

De nieuwe Passat rust op het MQB evo-platform van Volkswagen, waardoor toekomstige klanten kunnen profiteren van de nieuwste innovaties tegen lagere ontwikkelingskosten, omdat deze worden gedeeld met andere MQB-modellen. Dit maakt geavanceerde rijdynamiek en ondersteltechnologie toegankelijk voor een breed publiek. De Passat biedt optioneel een nieuwe generatie adaptieve chassiscontrole (Dynamic Chassis Control Pro) en introduceert een Vehicle Dynamics Manager voor het eerst, die het elektronische differentieel (XDS) en de dynamische schokdempers regelt. Dit resulteert in een stabieler, wendbaarder en preciezer rijgedrag.

Onder de motorkap biedt de Passat twee nieuwe plug-in hybride aandrijvingen (eHybrid) met 150 kW (204 pk) en 200 kW (272 pk), elk met een 19,7 kWh batterij voor bijna volledig elektrisch rijden tot ongeveer 100 kilometer*. Snelladen met 50 kW is mogelijk. De combinatie van een elektromotor en de nieuwe 1.5 TSI evo2 turbo-benzinemotor biedt een indrukwekkende actieradius van ongeveer 1.000 kilometer.

Daarnaast is er een 48V mild-hybride optie beschikbaar (eTSI met 110 kW/150 pk) met een standaard DSG-versnellingsbak met dubbele koppeling.

Overzicht nieuwe aandrijflijnen

Motortype

Vermogen
(kW / pk)

Transmissie

Type aandrijving

Plug-in hybride   
eHybride

150/204

eDSG met 6 versnellingen

Voorwiel

eHybride

200/272

eDSG met 6 versnellingen

Voorwiel

Mild-hybride   
1.5 eTSI

110/150

DSG-7-versnellingsbak

Voorwiel


 

Altijd compleet

De nieuwe Passat wordt leverbaar met een keuze uit vier uitrustingslijnen: Passat, Business, Elegance en R-Line. Deze zijn alle aanzienlijk rijker uitgerust in vergelijking met eerdere modelgeneraties. Zo omvat de basisuitrusting van de Passat functies zoals het nieuwe MIB4-display, 'App-Connect' draadloze smartphone-integratie, automatische airconditioning, USB-C-poorten met een laadvermogen van 45 W (voor) en dakrails (in zwart). Op het gebied van rijhulpsystemen zijn onder meer Automatische afstandsregeling (Adaptive Cruise Control), Dodehoeksensor (Side Assist), Afstandscontrolesysteem (Front Assist), Rijstrookbehoudassistent (Lane Assist), Parkeersensoren vóór en achter (Park Distance Control), Achteruitrijcamera (Rear View) en Dynamic Road Sign Display standaard, evenals LED-koplampen en -achterlichtunits.

DISCLAIMER

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

* Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.