Nieuwe Audi Q6 e-tron 9

26 juli 2023

Nieuwe Audi Q6 e-tron: licht komt tot leven

Eerste kennismaking met nieuwe Q6 e-tron

Eerste details van de Audi Q6 e-tron 

Audi maakt vandaag de eerste details bekend van de Audi Q6 e-tron. De eerste elektrisch aangedreven Audi die gebruik maakt van het nieuwe, grensverleggende PPE-platform wordt dit jaar nog onthuld. Een van de blikvangers van het nieuwe model is intelligente lichttechnologie waarmee design, functionaliteit en veiligheid op een herkenbare Audi-manier naar een nog hoger niveau worden getild.

Licht komt tot leven

Met de geavanceerde tweede generatie digitale OLED-technologie komt licht tot leven in de Audi Q6 e-tron. Als eerste auto ter wereld biedt deze elektrisch aangedreven SUV een 'active digital light signature', waarbij elke achterlichtunit 6 OLED-panelen met 360 segmenten integreert. Dankzij een speciaal algoritme ontstaat elke 10 milliseconden een nieuw beeld, waardoor het bewegende licht de dynamiek en het communicatievermogen van de Q6 e-tron benadrukt. Aan de voorzijde wordt de indrukwekkende 'active digital light signature' gerealiseerd door een interactie tussen het algoritme en 12 dimbare segmenten in de koplampen, die zorgen voor constante lichtintensiteit.

Onbegrensde mogelijkheden

De tweede generatie OLED-technologie biedt talloze nieuwe mogelijkheden, vooral voor de achterlichten. Het licht is homogeen en contrastrijk, waardoor extra reflectoren en lichtgeleiding overbodig zijn en de achterlichtunits efficiënt werken. Ook kunnen driedimensionale effecten worden gecreëerd op een tweedimensionaal oppervlak, wat leidt tot nieuwe designs voor de achterlichten. Aan de voorzijde van de Audi Q6 e-tron valt op dat de digitale dagrijverlichting en lichtmodules los van elkaar staan. De dagrijverlichting, met 70 individuele LED's en een metalen 3D-omlijsting, transformeert in transparante 3D-objecten en vormt als het ware de digitale ogen van de auto.

Licht voor veiligheid

Veiligheid wordt versterkt door vooruitstrevende lichttechnologie. Op de Audi Q6 e-tron is de lichtfunctie 'proximity indication' uitgebreid met een 'communication light' in de digitale OLED achterlichten. Deze functie gebruikt specifieke lichtsignaturen en waarschuwingssymbolen om andere weggebruikers te attenderen op ongevallen en stilstaande auto's. Zwermdata voorziet de informatie hiervoor. De digitale koplampen waarschuwen tegemoetkomend verkeer voor mogelijk gevaar, vergelijkbaar met het 'advanced traffic information system' in de Audi A8.

Bovendien voegt de Audi Q6 e-tron de 'exit warning' toe, die inzittenden waarschuwt voor naderende fietsers en auto's bij het openen van de portieren. Met de 'communication light' worden nu ook achteropkomende fietsers en auto's zelf gewaarschuwd wanneer de deuren opengaan. Dit uitgebreide veiligheidsconcept verhoogt het veiligheidsniveau voor alle weggebruikers.

De specifieke lichtsignatuur van het 'communication light' aan de voor- en achterzijde geeft andere weggebruikers inzicht in de voortgang van automatische parkeermanoeuvres van de Q6 e-tron, waardoor ze weten wanneer het veilig is om dichtbij de auto te komen.

Lichtsignaturen: maatwerk via MMI en de myAudi app

De Audi Q6 e-tron biedt een scala aan maatwerk lichtsignaturen, met wel acht digitale opties voor zowel de koplampen als de achterlichten. De keuze kan worden gemaakt via het MMI in de auto of de myAudi app. Voor nog meer personalisatie zijn er optiepakketten beschikbaar, inclusief een coming/leaving home scenario. Deze aanpassingen kunnen zelfs na de aanschaf van de auto worden besteld, en indien gewenst zelfs voor een specifieke periode worden toegepast.

Focus van camouflage

Audi heeft de nieuwe optionele lichttechnologie van de Q6 e-tron uitvoerig getest met diverse prototypes en neemt de feedback mee in het traject naar serieproductie. De Q6 e-tron modellen die voor media's eerste kennismaking en testritten werden gebruikt, waren nog gecamoufleerd. De camouflage gebruikte gerichte kleuren om bepaalde esthetische en technische aspecten van de Q6 e-tron in de aandacht te brengen.

Eerste Audi op PPE-platform 

De Audi Q6 e-tron maakt gebruik van het innovatieve Premium Platform Electric (PPE), een gezamenlijke ontwikkeling met Porsche, speciaal ontworpen voor elektrische aandrijving. Dit flexibele platform met variabele wielbasis en batterijcapaciteit is geschikt voor diverse modellen, zoals SUV's, CUV's, Sportback en Avant. Het platform stelt nieuwe standaarden op het gebied van prestaties, actieradius en opladen. Als de eerste elektrisch aangedreven Audi die in Ingolstadt wordt geproduceerd, markeert de Q6 e-tron het begin van Audi's grootste modellenoffensief ooit. De onthulling van de Audi Q6 e-tron vindt plaats vóór het einde van dit jaar.

DISCLAIMER

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.