Alles over elektrisch rijden

Elektrisch rijden is een nieuwe vorm van mobiliteit en vereist een andere manier van autorijden dan men gewend is. Wij weten als geen ander dat dit bij veel mensen verschillende vragen oproept en vertellen je daarom graag meer over elektrisch rijden. Zo kun je er achter komen of elektrisch rijden in jouw situatie nu juist wel of nog niet past bij je wensen en behoeften. Ontdek meer over de technieken, kosten en voordelen van het rijden in een elektrische auto.


Alles_over_elektrisch_rijden_opladen.jpg

Jouw elektrische auto opladen

Waar je ook bent, er is altijd wel een plek om jouw elektrische auto op te laden. Bijvoorbeeld onderweg of gewoon thuis. Het aantal oplaadpunten groeit namelijk snel. Ontdek nu hoe makkelijk het laden van je auto is.

Meer informatie

Alles_over_elektrisch_rijden_fiscaal_voordeel.jpg

Fiscaal voordelig rijden

Ook in 2020 zijn er een flink aantal fiscale stimuleringsmaatregelen voor elektrische auto's van toepassing. Op deze pagina vind je een overzicht van de regelingen voor 2020 en ook alvast een vooruitblik voor de komende jaren.

Meer informatie

Jouw elektrische auto opladen

Waar kan ik mijn auto opladen en hoe lang duurt het?

Momenteel bestaan er drie soorten laadpunten, namelijk: bij jou thuis, openbaar en langs de snelweg. Hoe snel je auto opgeladen is, hangt af van zowel de laadpaal als jouw auto. Bijvoorbeeld: een e-Golf uit 2018 laad je thuis in ongeveer 5,5 uur vol. Aan de snel lader is je auto binnen 45 minuten van leeg naar 80% vol.

Afbeeliding_-_waar_kan_ik_opladen.jpg

Waar kan ik opladen?

Het opladen van jouw elektrische auto kun je onderweg of thuis doen. Vanwege is stimulatie van elektrisch rijden in Nederland staan er nu al tienduizenden openbare laadpalen in ons land. Ook de hoeveelheid snelladers neemt snel toe. Of je nou een regulier laadpunt of snellader gebruikt - laden is altijd gemakkelijk. Bij de aankoop van een elektrische auto krijg je een laadkabel. Steek de ene kant van de kabel in de auto en de andere in de laadpaal, en scan je laadsleutelhanger. Als jij klaar bent met werken of 's ochtends opstaat, is je auto weer klaar om de weg op te gaan.

Een laadpaal op je oprit of in je garage maakt het leven nog makkelijker. Steek de kabel van je laadpaal in de auto en scan de laadpas en je auto wordt opgeladen.

Ik wil thuis en op mijn werk een laadpunt. Hoe werkt dat?

Met een elektrische auto ben je niet meer gebonden aan tankstations om de weg op te kunnen. Je kunt laden bij één van de tienduizenden openbare laadpalen, maar nog makkelijker is een eigen laadpaal voor de deur. Heb je een oprit of garage? Dan is de laadpaal zo geïnstalleerd. En ook als je die luxe niet hebt, zijn er andere opties mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie over het plaatsen van een laadpaal bij jou thuis, wij helpen je graag verder!

Een laadpaal aanvragen

Het aanvragen van een laadpaal gaat heel eenvoudig. Pon Dealer helpt je graag met het maken van de juiste keuze. Je kunt een laadpaal bijvoorbeeld kopen, maar ook laten opnemen in je zakelijk- of private lease contract. Wanneer jij je keuze gemaakt hebt, geven wij je wensen door aan een gespecialiseerde partij. Zij verzorgen vervolgens het hele aanvraagtraject van de offerte tot de installatie van de laadpaal. Wanneer je de laadpaal hebt laten opnemen in je leasecontract, dan wordt de laadpaal gedurende de contracttermijn volledig afgeschreven. Bij het aflopen van het contract kun je vaak de laadpaal behouden.


Fiscaal voordelig rijden

Bijtelling

Wat betreft bijtelling is nu de volgende regeling van kracht. Bij een volledig elektrische auto wordt in 2020 op het standaardbijtellingstarief van 22% van de cataloguswaarde over de eerste € 45.000 aan catalogusprijs een korting verleend van 14 procentpunten. Het bijtellingspercentage is dan 8%. Is de catalogusprijs meer dan € 45.000, dan geldt daarboven het gewone bijtellingstarief van 22%.

Alles_over_elektrisch_rijden_-_Bijtelling.jpg

Vanaf 2021 gaat de bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s naar 12% over de eerste € 40.000. In 2022, 2023 en 2024 wordt het percentage 16% en in 2025 wordt dit 17%. Daarna geldt het standaardtarief van 22% ook voor elektrische auto’s. Er blijft een overgangsregeling van kracht waarmee het bijtellingspercentage van de Datum Eerste Toelating steeds voor 60 maanden geldt. De bijtellingsregeling wordt tussentijds steeds geëvalueerd en kan dan bijgesteld worden voor nieuwe situaties.

Alles_over_elektrisch_rijden_-_Nieuwe_BPM.jpg

Nieuwe BPM tarieven en EV-vrijstelling

De volledige BPM-vrijstelling blijft voor volledig elektrische auto’s (EV’s) bestaan tot en met 2024. Vanaf 2025 geldt voor deze auto’s alleen de vaste voet van € 360. De vraag is nu of deze manier van BPM nog wel houdbaar is, wanneer in de toekomst een steeds groter deel van het wagenpark elektrisch wordt. Het kabinet zal daarom onderzoeken wat voor de langere termijn een houdbaar systeem van autobelastingen is.

Nihiltarief motorrijtuigenbelasting

Tot en met 2024 blijft het MRB-nihiltarief voor EV's bestaan. In 2025 wordt dat een kwarttarief. Voor plug-in hybrides blijft het huidige halftarief nog bestaan tot en met 2024. In 2025 wordt dat een driekwarttarief. Per 2026 gelden voor beide type auto’s de normale tarieven.

Alles_over_elektrisch_rijden_-_Nihiltarief_Motorrijtuigenbelasting.jpg

Milieu-investeringsaftrek

Deze “MIA” is een extra fiscale aftrekpost die je van de winst van je onderneming mag aftrekken en is van toepassing als een investering voorkomt op de Milieulijst die jaarlijks door RVO wordt gepubliceerd.

Volledig elektrisch aangedreven personenauto’s stonden onder code 3110 op de Milieulijst van 2019. Deze investering komt daarmee tot een investeringsbedrag van € 40.000 in aanmerking voor 27% MIA.

Of de milieu-investeringsaftrek in 2020 ook nog voor het percentage van 27% zal gelden, is nog niet bekend. De Milieulijst 2020 wordt in de laatste week van 2019 gepubliceerd op www.rvo.nl.

Voor de MIA geldt een aantal specifieke eisen. Zo moet de auto nieuw en ongebruikt zijn (op een uitzondering voor bepaalde demo’s na), en moet de investering tijdig – dat wil zeggen binnen 3 maanden na het tekenen van de (reserverings)order - worden aangemeld bij RVO. De regeling kan bij budgetuitputting worden stopgezet, wat dan wordt gepubliceerd op www.rvo.nl. Oplaadpunten staan ook op de Milieulijst, mits ze op eigen terrein staan en voor de eigen voertuigen bestemd zijn.

De MIA kun je zelf claimen als je investeert via koop of financial lease. Bij operational lease vraagt de leasemaatschappij de MIA aan en verwerkt zij de MIA in de maandelijkse leasetermijnen. Voor de afschrijving op een elektrische auto gelden de gebruikelijke afschrijvingsregels. Bij financial lease mag daarnaast de rente afgetrokken worden. Bij operational lease geldt dat voor de maandtermijn van de lease.

Alles_over_elektrisch_rijden_-_Lokaal.jpg

Lokale subsidies

Naast al deze fiscale faciliteiten dragen ook lagere overheden soms bij in de investering in je auto of het laadpunt. Informeer bij je gemeente of provincie naar de regelingen of kijk op Nederland Elektrisch.

Meer informatie

Meer weten over fiscaal voordelig elektrisch rijden bij Pon Dealer?

Wil je graag direct meer informatie over fiscaal voordelig elektrisch rijden of heb je een vraag over een bepaald elektrisch model? Neem dan direct vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag verder!

Contact opnemen

Veelgestelde vragen elektrisch rijden

Nog meer weten over elektrisch rijden?

Je leest er alles over op onze veelgestelde vragen pagina.

Lees meer